Andorrans i residents

residentsEm dec estar tornant conservadora. Quan més hi penso, més convençuda estic que no és una bona idea donar el vot als residents. Els residents: persones que no poden votar els seus representants, ni ser escollits, malgrat tenir tots els drets i obligacions econòmics. No crec que sigui una bona idea. No, si més no com es planteja, només podent votar a les comunals i no tenint l’opció de ser escollits. Em recorda massa aquells autobusos nord-americans on tothom podia pujar però no seure allà on volia. Jo aposto per la nacionalització als deu anys, i per una revisió de la doble nacionalitat. Estem perdent massa veus, massa potencial. Actualment hi ha cinc mil persones que podrien fer-se andorranes i que no ho volen ser. Per diferents motius. Alguna cosa no estem fent bé. El problema no és el vot dels residents. El problema no rau ni tan sols en la tan soferta excusa de la reciprocitat que fem servir sempre que ens convé, però només pel que convé. El problema rau que per integrar-se –si es vol– no calen vint anys. Que la nacionalitat d’origen –sempre que no s’exerceixin drets polítics a banda i banda de la frontera– no hauria de limitar les possibilitats d’aquells que viuen i estimen Andorra de poder sumar esforços i implicació. El problema és que els nostres governs no han estat capaços de fer de la nostra una nacionalitat de prestigi: reconeguda i amb valor dins i fora del país. El dia que no calgui passar un martiri per poder ser andorrà fora d’Andorra aleshores haurem fet un gran pas a favor de la plena andor­­ranització. La resta, són romanços.

9 thoughts on “Andorrans i residents

 1. Jo crec que tens raò Noemí, barra lliure a la nacionalitat tant aviat es passi la frontera i també al vot a les comunals amb el certificat de residència recentment aconseguit, que un Comú per a tu no deu ser pas més que un municipi spanish. La reciprocitat no te importància i la doble nacionalitat tampoc. Demostrar mitjançant una prova el nostre nivell de l’andorranitat tampoc no cal, és agosarat i insultant fer-ho i total perquè? Fins i tot es podria obligar als residents actius i passius a fer-se andorrans, per decret! Tot el món mondial aterrarà a Andorra a cercar el document tant sucòs i desprès què? Doncs entrarem a l’espai Shengen i fardarem de tenir la multiculturalitat integradora més guay del planeta per metre quadrat habitable. Veus aixó últim m’encanta i potser també podriem alliberar solars per posar-hi espais de culte fashion acollint amb els braços oberts els “lliure pensadors” religiosos. Entenc que si tens paciència hi arrivarem aviat, Noemí!

  M'agrada

 2. @ E. Lopez Mirmi… penso com tu… pero no cal ser tan sarcastic home! Imagino que vols dir que aixo del vot dels residents es una parida… i estic d’acord… residir en un lloc no es pas “integrador” per si mateix… es mes tots sabem perque els 5.000 que poden esdevenir andorrans NO HO FAN!

  M'agrada

 3. Els poders fàctics no estan interessats en rebaixar els anys per adquirir la nacionalitat, la qual cosa a la meva manera de veure és per a perpetuar el poder establert en les nostres Valls.
  “El poder tendeix a corrompre, el poder absolut corromp absolutament”.
  Lord Acton (1834-1902) Historiador anglès.

  M'agrada

 4. @ Demos Unknow… Lord Acton was right… pero no crec que en aquest moment a ANDORRA existeixi un “poder absolut”… lobbies tants com volguis… Comuns: 7, Grups de pressio?: els de sempre… pero si mes no… “poder absolut” per a mi vol dir un altre cosa.
  Si per poders factics entens que la majoria dels andorrans pensem que “jugar” amb reduir els anys per obtenir la nacionalitat i tenir drets politics es un tema “delicat” i en cert punt demagogic per part d’alguns a qui no votaria ni sa mare… doncs SI es aixo…

  M'agrada

 5. Si per conservadora vols dir que ets partidària de mantenir tradicions culturals,morals i socials i t’oposes a les reformes i els canvis radicals de la societat.Vinc ara mateix a buscar-vos i us trec d’aquestes muntanyotes.
  Precisament aquests dies veiem el que és no sentir-se integrat en el lloc on vius.El que és néixer en un país que no és els dels teus pares i que sempre et considerin estranger,i successivament totes les teves generacions.
  Ets mà d’obra de pas? o et vols convertir en un ciutadà amb tots els drets i obligacions que comporta?Ets assimilat o vols assimilar?

  M'agrada

 6. Comparteixo la teva opinió Noemi. Vot als residents no, ja que crec que els comuns tindrien encara més pes davant del govern central. Reduir els vint anys de residència a quinze, dotze o deu per adquirir la nacionalitat andorrana em sembla assenyat, ara sempre i quan se’n faci la demanda i, poser una comissió valori la demanda, o no. Quan jo vaig renunciar a la meva nacionalitat d’orígen em va costar tot i que em sento molt andorrà des de petit i crec que contrariament a mi, molta gent no vol ja que et fa l’efecte que renuncies a una part del teu passat, de la teva joventut o infància. A més a més, aquestes persones que podrien optar per la nacionalitat andorrana ja imagino que són persones d’une certa edat que possiblement no tindrien gaire ambicions polítiques per a ells mateixos però que aportarien el complement de seny que em sembla mancar a la nostra societat. També entenc que sigui, haurien de tenir la coherència de votar a Andorra o al seu país, si és que es pot controlar. Al meu entendre perdem un bon actiu ciutadà descratant aquesta possibilitat. Valoro que la Noemi posi debats com aquest sobre la taula tot i que em sorprèn que opineu sense identificar-vos. El debat seria més enriquidor si així ho féssiu.

  M'agrada

 7. El derecho al anonimato es una de las garantías básicas de la democracia, nos permite expresar nuestras opiniones sin temor a represalias. Ya sea con fines políticos, críticos, humorísticos o satíricos, históricamente el anonimato ha sido uno de los garantes de la libertad de expresión y en Internet no es diferente,restringir el derecho al anonimato nos empobrece como comunidad mucho más que enriquecernos,es un contrasentido exigirle a la gente que se identifique para comentar, y que al mismo tiempo el voto en las elecciones sea secreto y los periodistas sigan publicando en sus artículos comentarios de fuentes anónimas.

  M'agrada

I tu? Què en penses?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s