La salsitxa assassina

salsitxaSi fins ara et menjaves un frankfurt amb culpabilitat pensant en els malucs, a partir d’ara a la culpa estètica s’hi suma la culpa mèdica. No només cardiovascular, sinó també per la incidència que el consum de carn processada pot tenir sobre el risc de patir un càncer colorectal. L’OMS ha fet públic que considera provat que el consum diari de carn processada incrementa en un 18% el risc de patir càncer. L’anunci obre les portes a tots aquells que ja fa temps que veien en els productes carnis altament processats un perill per a la salut. Evidentment no han trigat a sentir-se les veus d’aquells que no volen renunciar a vendre cansalada, o que no volen deixar de menjar-la amb plaer, i que ens han volgut puntualitzar que l’OMS és el mateix organisme que ens va fer vacunar a tots contra la grip A, recorden? Doncs això, que no els pensen fer cap cas. L’anunci de l’OMS, però, no fa més que consolidar un mapa mental que cada cop està més definit quan es parla de la prevenció del càncer. A la malaltia s’hi arriba per dos camins: el de la loteria genètica, contra el qual poca cosa es pot fer, i el dels hàbits i estil de vida, contra el qual tot està per fer. La prevenció –la gran oblidada de les campanyes de salut públiques– ens ho diu dia sí, dia també. Menjar menys carn, menys sucre i productes refinats, introduir en la dieta habitual més verdura i més cereals integrals. Deixar els tòxics de banda com el tabac i l’alcohol, bellugar-se més i –en la mesura que això sigui possible– intentar viure en pau amb un mateix. Viuríem més i segurament n’hi hauria per a tots.

One thought on “La salsitxa assassina

  1. Doncs, La Primitiva no em tocará peró, peró per aquesta loteria que s’ha possat de moda tinc tots els números; bah, algún dia haurem de ‘ ‘ hincar el hocico ‘ ‘ .

    M'agrada

I tu? Què en penses?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s