Passius

Albert Einstein deia que no li feia por la maldat, sinó la bona gent que davant el mal no feia res per evitar-lo. El físic alemany d’origen jueu reflexionava així davant la passivitat del poble alemany davant la barbàrie de l’holocaust nazi. De fet, per a molts de nosaltres resulta incomprensible que la majoria d’aquella gent visqués el seu dia a dia aliena a l’horror i no hi fes res. Aquesta frase em retorna obsessivament d’un temps ençà. La sagnia permanent a Pales­tina i Israel m’escup a la cara l’obvietat que malgrat que estiguem envoltats del mal, la major part de nosaltres vivim aliens al dolor dels altres i a la crueltat sistemàtica i or­ganitzada. Hi ha milers d’israelians que no comparteixen la política genocida del seu govern. Hi ha centenars de milers de persones arreu del món amb un sentiment perillosament cansat davant les imatges de nens morts que ens arriben dia sí dia també des de la franja de Gaza. I no fem res. Com tampoc no vam fer res ni l’hivern de 2009 ni la tardor de 2012. Mirant des de la barrera un conflicte podrit que agermana impúdicament els extremistes d’un i altre bàndol i que utilitza les persones com a combustible. No hi ha justificació possible. Ni per a ells ni per a la nostra passivitat. Passivitat davant les nenes segrestades a Nigèria, davant els camps de refugiats a la frontera siriana, avorriment davant la violència latent del Congo, indiferència davant les presons il·legals dels Estats Units i la retallada de llibertats individuals en nom de la seguretat. Però per uns dies treu tot això de les notícies, que tots tenim dret a unes vacances en pau.

6 thoughts on “Passius

 1. Afegeix-hi la violència continua contra els ecosistemes que ens substenten, que s’empobreixen i que arrivaran un dia a un disfuncionament crític i ja tens l’Apocalipsi en marxa. Tens raó, la societat commoda que se’ns menja i ens fa ganduls fa dificil que reaccionem. Fa uns mesos, vaig llegir un article al qual encara penso molt, sobre com a les petites illes greques, els residents, quan van a passejar pel matí a les cales, es troben cadàvers. Mares amb nens, que intenten fujir la desesperació de de la bojeria humana i de l’absència de cadavers. Persones com si fossin peixos morts, allà… Aquesta imatge – i per sort no hi havia imatge fotogràfica a l’article- no m’ha deixat més, em torna de tant en quan. Em fa pena. Per tots nosaltres humans. Hem arrivat a un nivell de esquizofrenia global inimaginable. Tu has pensat en Einstein i jo penso en les paraules de Buddha, que en un conte que explicava per donar les seves lliçons parlava de com una parella perduda al desert acabaven menjant-se la carn del propi fill. Es una forma de dir-nos que si no fem atencio ens acabarem menjant la carn dels nostres fills. Amb tots els cadàvers del mediterrani, els peixos que pesquem ben segur s’alimenten de la carn de totes aquestes victimes. I al món “desenvolupat” morim d’infart i d’obesitat.. Jo si pogués, si hi hagués forma, a casa tinc dos llits, una habitació per a invitats- però en el fons quan venen aquests amics? pués perqué no acullir dos nens, dues persones de Gaza, o d’un altre lloc, els hi donaria l’hospitalitat fins que puguessin tornar a casa. I com ho faig? així que jo, com molts no fem res.. Dissabte mentre tornava de fer de voluntaria a l’espectacle del Cirque du Soleil, mentre a sobre meu la nit s’encènia de coets i focs d’artifici, com una pluja d’estels, pensava, aquest soroll, aquestes explosions, allà a Gaza fa que milers de persones moren de por, terrats a casa, esperant que passi. Com pot ser que tot aixó coexisteixi al mateix temps? Però és així, i no se com canviar-ho. Però a la diferència dels alemans, no podré mai dir que no sabia. Que no se si és millor, o pitjor.

  M'agrada

 2. Noemi, et tendries que informar mes del conflicte per parlar ne. Es una guerra entre Israel i Hamas reconegut com a grup terrorista. Tambe et recordo que Israel va marxar de la Franja de Gaza fa 9 anys deixan totes les infrastrutres. Com a contrapartida Israel rep CADA DIA coets. No es nomes aquests dies durant la guerra. Fa anys i cada dia.
  Els palestins van dir que anaven a fer el Singapur de l’Orient Mitjà. Desafortunadament, Gaza es va convertir en un túnel subterrani ple d’actes terroristes EMMETRE contra la població civil israeliana. Aqui va la majoria de l’ajuda de la UE, EUA, l’ONU i el propi Israel s’ha utilitzat com ciment i materials per construir la infraestructura i el desenvolupament.

  Aqui no son dos grups extremistas en guerra es una país democratic contra un grup terrorista.
  Informat mes si us plau de aquest conflicte trist i complicat.
  Amicalement,
  Una Andorrana que viu a Tel Aviv

  M'agrada

 3. Como en todo conflicto,hay dos versiones,ambas antagonistas.
  Normalmente quien tiene el poder armamentistico y el poder de la comunicación (prensa,internet, TV y radio) es quien maneja la conciencia pública.
  Además,quien gana la guerra,reescribe la historia.
  El conflicto Israelí-Palestino sólo tiene un ganador,y será Israel,no sólo porque es la 11 potencia mundial armamentistica,si no porque maneja los medios de comunicación masivos de Occidente.
  Por si fuera poco,el imperio Anglo-americano es quien financia a su brazo armado en el medio oriente, Israel,puesto que tienen los mismos interes geopolíticos.
  Esta guerra es un genocidio,una masacre,un exterminio,una limpieza étnica,y Gaza es un campo de concentración legalizado en pleno siglo XXI.
  No se busca eliminar a el “terrorista”,si no al pueblo palestino.
  Aquí en occidente,inmersos en el consumo capitalista y borrachos de propaganda,hacemos un flaco favor a la humanidad mirando hacia otro lado.
  Quien sabe,quizá en el futuro seamos nosotros quienes seamos las víctimas de la maquinaria de la guerra.

  M'agrada

 4. Bon dia a tothom i en primer lloc disculpeu el retard en respondre.

  Patrícia, per reflexions com les teves val la pena escriure cada setmana, moltes gràcies i molt d’acord.

  Gràcies a tots per comentar, i només per posar un altre element sobre la taula, que s’explica molt més bé del que jo sé fer us deixo un enllaç per reflexionar.

  http://www.eiveo.com.ar/2014/08/le-acusaron-de-comparar-los-israelies.html#

  La violència no te MAI justificació
  La violència només engendra violència
  La passivitat ens fa còmplices a tots.

  M'agrada

I tu? Què en penses?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s