L’escombra

A la universitat tenia un gran professor. Es diu Lorenzo Vilches. Un dia, ens va demanar si trobàvem semblances entre un cavall i una escombra. Després d’un primer silenci caut, i d’un reguitzell de respostes equivocades, Vilches va dir: “un cavall i una escombra s’assemblen –o no– en funció de quin sigui el punt o punts d’identificació entre els dos objectes que siguem capaços de veure-hi.” Per a un oficinista un cavall i una escombra són dos objectes sense relació. Per a un nen, l’escombra és una fantàstica representació del que ha de ser un cavall. La identificació és total i els punts d’identificació tan evidents com el llom del cavall reflectit en el pal de l’escombra i la crinera en el raspall. Tot s’assembla o no en funció de la nostra mirada, del nostre bagatge, i sobretot… dels nostres prejudicis. Quan es parla de casta hi ha qui automàticament identifica el concepte a la gàbia en la qual conviu avui la classe política. Els bons i els dolents, si és que es pot ser així de simplista. Per d’altres, la casta només ho són els banquers i aquells que fa vint anys que són al poder, al marge de quina hagi estat la seva feina allà dalt. Les reaccions epidèrmiques davant els mots diuen molt d’aquells punts d’identificació de Vilches. Formar part o no d’aquest col·lectiu que per a molts representa el veritable càncer de la desigualtat i la desafecció no té res a veure ni amb la ideologia, ni amb els diners, ni tan sols amb l’ambició. La casta és una qüestió d’actitud, de supèrbia i de tenir clar que tu estàs en un costat i la resta en l’altre. Per a la resta, em remeto a l’escombra.

One thought on “L’escombra

  1. Per mi, la escombra de la casta és qui, aprofitant-se del seu càrrec públic, manté, promou, afavoreix, accepta i calla els privilegis vergonyosos que té per aquest càrrec. També qui, per la seva posició en la societat pot, i ho fa, influir en els poders públics per mantenir els seus privilegis vergonyosos a costa dels menys afavorits amb recursos de tots.

    M'agrada

I tu? Què en penses?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s