AD800

Recordo el primer dia que es van reunir públicament. Amb més crits indignats que arguments, amb més bona voluntat que experiència. AD800 naixia amb la voluntat de donar veu al poble. A aquelles persones que se senten excloses dels cercles de poder, que veuen com el seu dia a dia i la seva nòmina no quadra amb les estadístiques de les mitjanes oficials. I des d’aleshores han fet coses. Han recollit signatures per demanar més transparència a la CASS, han donat suport a una iniciativa legislativa popular per fer llistes obertes i han obert una porta a l’esperança dels afectats per les preferents. Però ara arriben a un punt mort. Malgrat els arguments contra la política, malgrat el rebuig a ser polititzats, malgrat ser contraris a admetre ningú a la junta que tingués un passat polític… malgrat tot això, finalment s’han adonat que si vols canviar les coses, les has de canviar des de dins. Des de la ciutadania pots impulsar idees concretes, puntuals, però el gran canvi arriba sempre, o des dels lobbys o des de dins. I com no tenen ni poder ni diners per ser un lobby, faran política. Espero que la innocència no els porti a confiar a cegues en peixos més grossos i més experimentats, per defensar a cegues els interessos que tant critiquen. Jo els aplaudeixo les ganes i el coratge. Però, ara bé: Per fer política cal tenir –o caldria tenir– una idea d’Estat predefinida. Tenir un ideari sobre quins serveis ha d’oferir l’Estat, sobre com es distribueixen i, sobretot, qui i com es paguen. I si pot ser, una mínima idea sobre cap on volem anar. Seria molt innovador.

7 thoughts on “AD800

 1. No hauria sobrat una línia recordant quina circumstància puntual va portar a la creació del moviment: la provocació -avui ja diríem directament microcorrupció- que va suposar els auto-augments de salari dels cònsols d’Escaldes i Sant Julià. Algun dia sabrem que aquests increments comptaven amb la benedicció -quan no proposats directament- dels cònsols anteriors i dels barons o directament propietaris dels partits que els presentaven.

  M'agrada

 2. Gracias Noemí, al leer estas lineas, me queda claro que votaré a AD800, puesto que a priori, no pertenecen al bipartidismo rancio que se reparte el voto y el botín.

  M'agrada

 3. Un cop has constituit un partit i et pots presentar a unes eleccions… i guanyes (!), a partir d’aquí canvia el color… depens del Capital per poder governar i alhora el Capital et controla per què no l’incomodis. Per tant, és una guerra perduda! aixó sí, respectable el moviment i molt lloable.

  M'agrada

 4. He anat seguint el culebron AD800 i precisament soc dels que pensa que no han de crear un partit politic. Precisament perque no son rics ni tenen acces a grans sumes de diners, crear una branca politica i donar-la a coneixer els perjudicara. Jo soc favorable a que sigui AD800 qui es presenti. Han fet un treball de marca impressionant, avui dia, tots coneixem el que defença AD800. Es la marca qui tindra força en unes elleccions. Si fan be les coses, seran una opoció política a tenir molt en compte.

  M'agrada

 5. Malament anem si hem de confiar en aquells que s’esgarrinxaven les camises i juraven a sobre del Manual Digest que mai, mai! entrarien en política. Ara potser que els motius per renegar d’aquells juraments tenen el color del diner més que la voluntat de canvi “des de dins.”

  M'agrada

 6. L’agenda de AD800 està molt clara, Democràcia real i directa, atorgar el poder al poble, a manera de referèndums i altres formes de participació activa.Obligación de responsabilitat política, de manera que el polític que no compleix el seu programa serà castigado.Transparencia sobre tot amb els comptes públics, ja que són diners de tots.
  Crec que el conte de la dreta i l’esquerra està molt vist, n’hi ha prou que ens prenguin el pèl fent-veure que vivim en democràcia; votar cada quatre anys i donar el poder al polític és una presa de pèl.
  A algú se li ocorre alguna alternativa millor que el que proposa AD800?

  M'agrada

 7. @Alternativa

  I què és exactament el que proposa AD800? Més del mateix? Perque jo no veig res de diferent. Que uns “elegits” entrin al joc polític? I, com diu @nsj: a jugar al joc de sempre? El cert és que NO HI HA cap proposta alternativa. I tot plegat aixeca suspicàcies.

  M'agrada

I tu? Què en penses?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s