Europeus

Quin lloc ha de tenir Andorra en el context europeu? No parlo de quin ens agradaria tenir, ni de quin acabarem ocupant. Quin ens correspon per justícia? Cal trobar un encaix plausible entre la voluntat de supervivència d’un petit Estat sense indústria ni més recursos que els que genera el turisme, i la inevitable homogeneïtzació d’un continent cada cop més globalitzat i uniforme. Difícil quadratura d’un cercle on les especificitats –aquest nostre maldestre cavall de batalla– no tenen cap importància ni valor portes enfora. I tot plegat, ens obliga –altre cop– a proposar-nos –ara seriosament– definir el model d’Estat que volem i en conseqüència les passes que cal fer per assolir-lo. Tinc la sensació que durant massa temps hem intentat mantenir a qualsevol preu un statu quo basat en la casualitat i la provisionalitat. Un statu quo que avui ja no s’aguanta per enlloc. Em demano quan arribarà el dia que Europa ens obligarà a renunciar al que sembla irrenunciable. La sobirania, les institucions, les pautes de govern acabaran sent comunes per a tots els estats. I em demano com aconseguiran fer l’andorrà aquells pares de la pàtria que encara creuen que ells són més llestos que Europa i que es pensen que ja fa anys que guanyen temps, quan no han fet més que perdre’l. No cal ser un guru per veure més enllà de la foscor. I potser sí que encara som a temps. De decidir què volem fer, abans que la desídia i la inèrcia ens portin a un camí sense sortida i aleshores, només aleshores arribin els plors. Posats a immolar-nos, almenys siguem capaços de negociar les condicions.

3 thoughts on “Europeus

  1. Hi ha gent que pense lo mateix que escrius però “uns quants”, que tothom coneix, no volen renunciar a uns privilegis que els i permet millorar el seu compte bancari. Sense control financer i sense obertura, Andorra, malauradament, continuara com una illa al mig d´Europa. Estem supeditats a Espanya i Franç a. Tot: Menjar, vestimenta, carburants, etc. prové d´aquestos països i a Andorra no s´ha fet rés per canviar el model econòmic, crear industries, agricultura, etc.).
    Salutacions cordials

    M'agrada

  2. Això de les especificitats és un invent macabeu per tal de mantenir l’estatus quo dels potes negres que practiquen economies i institucions extractives. Lo de definir un model d’estat us heu passat no se quantes legislatures dient lo mateix, sembla la búsqueda del sant grial. Per la UE la cosa és ben simple, o t’adaptes o estàs fora, tonteries les justes, això de lo irrenunciable que és? els coprínceps? El francès tan se li enfum i l’altre està mirant el possible lloc vacant a Barcelona.

    M'agrada

I tu? Què en penses?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s