#Andorra sensefum

Aquest hauria de ser l’últim article que dedico al fum. N’he parlat molt –per a alguns fins i tot massa– els darrers mesos. Des que a final de 2009 el conseller delegat de Cadena Pirenaica, Eduard Navarro, em va dir que sí a la bogeria de muntar una ILP des de la ràdio, han estat moltes les persones que han treballat per fer possible que avui Andorra sigui un lloc millor on viure-hi. Començant pels qui –insustituïbles– van redactar la proposició de llei. Continuant per Sindicatura, encapçalada per Josep Dallerés i Esteve López– i amb el consell de Valentí Martí–, que van facilitar un procés avalat per la Constitució però no regulat per llei. Pels comuns, amb els punts de recollida de signatures, així com per les persones que els gestionaven. Sense oblidar qui va dedicar hores i moltes dosis de pedagogia per fer arribar el missatge. Hi incloc la Isabel i la Mercè, la Sassa i la Júlia, però també l’Antònia, l’Ivan, la Marta, el Marc, la Montse, el Joan, el Jordi, la Meri… Si hi hagués més persones com vosaltres podríem arribar a la Lluna! També vull agrair la cobertura dels mitjans, la tasca dels consellers generals per validar-la al Parlament i sobretot a totes i cadascuna de les persones que s’hi han implicat amb la seva signatura i amb el seu suport. Perquè amb aquesta ILP hem aconseguit fer realitat un projecte bo per a tots, i perquè hem demostrat que la ciutadania té una responsabilitat i un paper actiu en el món que ens envolta, si el volem exercir, és clar. Ara, només caldrà que tots plegats respectem i fem respectar la llei, començant pel Govern.

12 thoughts on “#Andorra sensefum

 1. Alguna cosa es mou a Andorra gràcies a l’acció directa de la cuitadania : avui, la llei antitabac; ahir, la modificació de la llei de la CASS a favor dels estudiants majors de 25 anys.

  M'agrada

 2. Menos lobos, has sido dirigida y yo tengo la convicción moral de q eso es lo q ha ocurrido. Si tan malo es el tabaco, haber solicitado directamente su prohibición total, pero la hipocresia, ya se sabe. Seguro q jamas te permitirían hacer lo mismo si, por ejemplo, hubieras dicho q la república es la forma de gobierno ideal para Andorra. Decir q Andorra es un lugar mejor para vivir es un brindis al sol, hace años q eso sucede en Europa y yo no veo por ningún lugar q eso sea mejor para el conjunto de ciudadanos q habitamos este continente. Andorra y Europa serian un lugar mejor para vivir, no solo si se prohíbe fumar en los lugares cerrados, si ademas no hubiera corrupción, exceso de funcionarios, exceso de intervencionismo estatal, atontamiento en la educación para evitar opiniones q se salgan de lo q indica la oligarquía de turno y así muchas mas. Mucho me temo q después de esto, no va a pasar absolutamente nada, igual q en el resto de países. ¿cuando empiezas a recoger firmas para legalizar el aborto en Andorra?

  M'agrada

 3. Gràcies Visca, Dipositaris i Júlia.
  Jo estic convençuda que és un pas endavant.
  De fet ho estic jo, i tota la comunitat mèdica.
  Pepe, pel que fa al teu comentari em sembla agosarat que parlis del que no coneixes, però de la mateixa manera que hi ha gent que està convençuda de conspiracions ocultes a tot arreu, o que diu que ha vist Elvis en algun lloc, no seré jo qui et farà canviar d’idea, per tant respecto la teva opinió, i òbviament no la comparteixo.
  A vegades les coses són més simples i més fàcils que tot això. Hi ha moltes coses del meu entorn que no m’agraden. Els problemes de la nostra societat, com bé apuntes són múltiples. Jo he encarat un amb les eines democràtiques que m’ofereix el sistema i des del respecte a l’altre.
  Tu pots encapçalar la següent ILP. Si tires endavant una campanya per legalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics compta amb mi per fer-te tant costat com em sigui possible.
  Castellano: molt enginyós el teu comentari- m’ha fet somriure- però és tant inconsistent com el fum.

  M'agrada

 4. Q típico es acusar de, sutilmente, de amigo de conspiraciones, como si estas no hubiesen existido a lo largo de la historia, cosa q por otra parte, es lo q suelen hacer los conspiradores cuando les pillan in fraganti. De todas formas, al menos, esta conspiración sirve para q la salud de todos mejore, así q, a pesar de todo, debo felicitarte. Y aunque no te lo creas, se perfectamente de lo q hablo.

  ¿Q opinas de una forma de gobierno republicana para Andorra? ¿No te parece q los destinos de este pequeño gran país deberían decidirse entre sus montañas y no fuera de ellas? Tu misma has dicho q los procesos son los mismos ¿Pq no haces publico el como lo has realizado todo desde el principio por si alguien mas esta interesado en cambiar algo de esta sociedad tan oligárquica en la q nos movemos y existimos?

  M'agrada

 5. Bon dia Pepe,
  De la teva insistència conspiratòria res a dir, la veritat, no hi ha més sord que qui no vol sentir. Si vols, un dia ( perquè et quedis més tranquil) fem un cafè i t’ho explico amb pèls i senyals.
  Un govern republicà, sincerament, ara mateix no em preocupa gaire. Si depengués de mí abans prioritzaria altres qüestions, com la de l’avortament que tu apuntaves l’altre dia.
  I pel que fa a això d’aplanar el camí, creu-me que en els darrers mesos més de dues i de tres persones/col·lectius s’han posat en contacte amb mi amb la idea de tirar endavant una ILP. A tots ells els he atès i explicat el procés fil per randa. No crec que interessi a prou gent com per muntar una exposició pública, però la porta és ( i ha estat sempre) oberta a qualsevol que s’hi hagi interessat.

  Gràcies a tots per comentar.

  M'agrada

 6. Noemí, si et reconec per el carrer et faria una abraçada i estic segura que els meus pulmons et agrairíem si poguéssim!!!
  Als 12 anys vaig començar a patir de pulmonia i a cada any havia de estar ingressada al hospital, aquest va ser el meu patiment fins als 23 anys , encara tinc els pulmons que no son massa forts i tota la mena de fum m’molesta. Jo no feia vida social al carrer, no sortia a cap lloc, ni anava a esmorzar amb les companyes de feina perquè el fum m’afectava (m’afecta) molt els pulmons.
  Jo he signat amb orgull i amb ganes de que aquesta llei fos una realitat en Andorra.
  Això es meravellós també per els pares que així els nens ja no tenen que patir i poden anar a qualsevol lloc.

  Estic molt, molt agraïda Noemí! Has mirat per la salut de la societat en general i qui vulgui llibertat per fumar… doncs, que fumi en la república independent de casa seva!!!

  Felicitats Noemí.

  M'agrada

 7. Noemí, crec que com sempre anem un pas enradera. M’extranya que algú format com tu, dedicat a una professió que has d’estar 100% informat del que passa a l’extranger haigs impulsat una llei com aquesta. m’agradaria recordar els exemple dels nostres països veïns, España la primera llei va ser un absolut fracas i a França és una llei inútil ja que ara mateix a la majoria d’establiments hi ha un cartell a la porta indicant que es pot fumar, en cas que els multin, la multa serà pagada entre tots els del local. Crec que seria molt més lógic impulsar una llei on el pròpi establiment pogués decidir si deixa fumar o no. Trobo exajerades les teves declaracions on dius que no podies anar a les granjes a brenar per la quantitat de fum, no sé a quines deuries anar.

  No creus que el forn crematatori ens perjudica molt més que les persones que fumen a un bar? els estudis realtizats demostren que als voltants del forn els gasos tòxics són tants que molta població patirà càncer a causa del forn.

  Una mica més de coherència sup cal anar endevant però em nego a fer-ho amb una pota coixa!!!

  M'agrada

I tu? Què en penses?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s