Mirant a la Meca

El tema de la mesquita és una d’aquelles notícies que de forma recurrent surten cada determinat temps als mitjans de comunicació. Temes més o menys banals que generen una gran polarització en l’opinió pública més enllà que tinguin prou suc. Amb la mesquita apareixen, però, els vells fantasmes del racisme, de la por a tot allò que no coneixem. Surten a la llum la ignorància i els prejudicis. Camp abonat per a la misèria humana, especialment en època de vaques magres, quan el culpable sempre ve de fora. La nostra Constitució diu que Andorra és un país que respecta la llibertat de culte. Per tant, qualsevol comunitat de caire religiós hauria de poder reunir-se i disposar d’un espai digne on fer-ho sense que això sigui motiu de debat. Un espai, però, que no ha de costejar l’Estat –laic per definició–. Ni musulmà, ni copte, ni catòlic. De la mateixa manera que l’Estat no ha de construir una mesquita, no hauria de pagar –ni mantenir– esglésies. Però intueixo que aquest darrer debat tindria més suc que el de la mesquita –i molta més volada–. Musulmans n’hi ha als països àrabs, però ni tots els àrabs són musulmans, ni tots els musulmans són àrabs. No confonguem una ètnia amb una religió. De la mateixa manera que diferents religions –i temples– conviuen en altres països sense gaires escarafalls. Les teves creences van més enllà del país on vius, dels teus costums, del procés d’integració. Però sempre ens és més fàcil castigar aquell que gosa no només ser diferent, sinó a més, estar-ne orgullós. Aquí com allà, qui estigui lliure de pecat, que tiri la primera pedra.

5 thoughts on “Mirant a la Meca

  1. Respecto els costums, i sobretot respecto les creences i les persones. Potser no he sabut transmetre’t el que volia dir, que no es altra cosa que tothom te dret a tenir i practicar la seva fe, pero que en cap has ha de ser subvencionada per l’estat. Gracies a tots per comentar.

    M'agrada

  2. Exacte Noemi. Penso exactament com tu. La Constitució Andorrana diu clarament que “Andorra és un Estat democràtic, de dret i social”. Per tant, en virtud d’aquesta declaració refrendada per tot el poble andorrà, tota persona té dret de practicar la seva fe. Això sí, l’Estat ha de quedar al marge i no ha de subvencionar cap mesquita com cap església o qualsevol altre lloc de culte

    M'agrada

I tu? Què en penses?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s