No em fumis

Més de dos mil andorrans amb dret de vot hem demanat al Consell General que es respecti el dret de la salut de tots amb l’entrada a Sindicatura d’una llei que ha de regular el consum de tabac en els espais públics tancats. Avui, ni tan sols els estudis pagats per les grans tabaqueres poden esquivar la certesa que el tabac mata: a qui en consumeix i a qui està prop de qui en consumeix. El fumador té tot el dret del món de fumar, si vol. Els altres tenim tot el dret del món de viure sense fum. I no es tracta –que ningú s’enganyi– de drets contraposats. No és el dret d’un contra el dret de l’altre. Aquí ha de prevaler la salut de tots i la salvaguarda dels menors i d’aquells que no poden decidir si volen estar o no en un espai amb fum. Tan fàcil com seria simplement posar-hi una data –propera– i un cartell a la porta de tots els establiments que indiquin la prohibició de consumir tabac allà on treballen diverses persones. Ni despeses afegides, ni falsos debats. Fora d’Andorra s’ha fet i no ha passat res. Ni han tancat restaurants, ni ha caigut el cel sobre els seus caps. No hauria de ser difícil. Però sembla que costa.
Després d’acceptar la proposició de llei a tràmit, sembla que les declaracions d’uns i d’altres defensen les pors de determinats sectors –pors que s’han demostrat falses– i els interessos econòmics d’uns altres. Interessos lícits a nivell privat –sens dubte– però que no haurien d’interferir amb l’obligació estatal de protegir la ciutadania –per no parlar del cost sanitari–. Comença a ser hora de deixar de tenir por i fer les coses com cal.

9 thoughts on “No em fumis

 1. Gràcies Comunero. Però aquesta nova campanya la deixo en les teves mans, segur que fas una bona feina 🙂

  i Sisi, ja tens tota la raó! tant fàcil que s’hagués pogut solucionar (amb ganes) fa una pila de mesos i jo em podria dedicar a altres coses més productives….

  M'agrada

 2. Totalment d’acord amb l’article, Castellano el dia que es posin cotxes en marxa a dintre d’espais tancats com bars, discoteques, restaurants etc. treballis de cambrer i hagis de soportar el fum dels cotxes dintre del bar, vagis a un bar de nit i arribis a casa amb pudor de gasolina, vagis amb els nens al restaurant i respirin fum de gasolina… pot ser si que haurem de començar a recolllir signatures… 🙂

  M'agrada

 3. Totalment d’acord amb tu Noemí, ànims.
  Sembla incomprensible que a locals dels que se’n diuen “granges” (que venen pa i derivats) encara es deixi fumar tot comprant una coca i fent un café…
  No entenc tantes pors per prohibir fumar als locals… A païssos molt més freds i més turístics que el nostre, la gent fuma a la porta del pub, al carrer, i no passa res. Ningú es queixa i tothom o accepta tant tranquilament. I diria que ningú ha tancat el negoci.
  Castellano i Sisi obriu una miqueta la ment !!!!

  M'agrada

 4. Gràcies Noemí. Gràcies per seguir lluitant!!! Farta de ser una fumadora pasiva al meu país i poder gaudir d’espais tancats sense fum als països dels veins. Farta de veure cada matí en una granja, prop de la meva feina una parella fumant amb dos crios petits , mentre tots esmorzen, farta de veure fumar davant embarassades, bebés…en espais tancats, ojo!! Qui mira per aquests nens? Aquests són els drets dels fumadors??

  M'agrada

 5. I no podria ser que hi haguessin llocs per fumadors i d’altres que no? O que habilitessin espais per no fumadors? Crec que d’aquesta manera es podria compaginar les necessitats de tots!

  M'agrada

I tu? Què en penses?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s